Thursday, May 31, 2012

Konklusi?

Jalan jalan...
Singgah hiruk pikuk kehidupan.
Kaku sekejap...
Mengintai lolos nafas lepas.
Kisah duniawi...
Mereka cuba singkap maksud kebenaran...
Tapi mereka lupa tutup kejahilan.

Jalan jalan lagi...
Keroncong perut.
Singgah gerai...
Ade doktor tawar menawar denga gadis penjual nasi lemak.
Bukan lapar sebenar...
Tetapi lihat gelagat berbeza pengalaman.

Terus Jalan...
terus kepadang...
Kanak2 bermain bola,tidak kira the blues,tidak kira the red...
Yang penting matlamat.
Mereka tak perlukan cemuhan antara kelab

Jalan sendiri...
Kaku lagi...
Pertelingkahan antara cemuhan,perlian dan ketaksuban...
Ahh..bicara mereka yang ingin menang tak boleh diajak bergurau...
Mereka lupa akan kebetulan.

Jalan lagi...
Haus...singgah kedai mamak...
Memesan sebungkus air...

Cerita kehidupan yang panjang ranjaunya
Air tak sampai sampai...
Takpe, tidak sabar itu debu kejahilan.

Air tak sampai lagi...
Ini menguji...bukan ?

Datang gadis menyapa "abg nak beli Cupcake?"
Tidak mengapa...
Seraya berlalu gadis itu menawarkan kepada pemuda berpakaian Action Kamen...

Air tak sampai lagi...
Jilake! air gua mana woih!...hanya dalam hati...
Iman kena tinggi pekerti...

Mamak Mariappan menghampiri...
Senyum kelat...
Mau Order ape incik?

Gua terus jalan angkat kaki...

Tuesday, May 29, 2012

Harung Musafir



Dialah...tanpa permulaan...
Jadi kejadian...
Indah keindahan...
Titik musafir...

Hambamu...terasa kerdilnya...
Mata memalsukan...
Hati dan fikiran...
Perasaan...

buka pejam mata...
Sesuka hati...

Lihat kiri kanan...
Pesanan berguna...
Jangan terus berterusan...
Kau terima...

Bukan kerana dosa...
Tapi kehendakNya...
Tanyalah sendiri...
Mesti Pasti...

Wednesday, May 2, 2012

Bola dan Tidur

Ok gua dah lama tak update blog,lu ingat senang nak buat blog? ok lu menang sebab nak buat blog memang mudah,tapi ape yang lu org nai isi dlm blog tu?hah! hah!! jawab! kahkahkah!!! menjawab la lu kalau lu spesis kat minda kemain idea mencurah tapi bile nak mengarang mcm haram satu ayat pun payah nak muncul!

ok gua kali ni tak post gambar...

Bola...semua org tau bola,semua org minat bola..errr tak semua...kadangkala.
dari si kecil hingga dewasa.si kecil menganggap semuanya bola ketika bergembira,dewasa menganggap semuanya bola bila datang amarah...
namun gua nak kaitkan bola ini dgn kesannya pada tidur...

Gua teringat satu ketika masa gua menetap di Senai Kulai,member gua bekerja sebagai penolong ketua ladang sawit IOI bersebelahan lapangan terbang,keja member gua ni ni selalu nak kena bangun awal,pukul 5 pagi dah kena keluar rumah padahal opis tak sampai 200 meter,ok gua maklum keja kebun bukan mcm keja opis,pokok sawit tak keluar buah waktu opis hour,ok cukup pasal menyawit ni.

Gua nak citer pasal suatu perangai member gua ni,katanya "aku kalau tak cukup tido aku bad mood nanti,asik nak marah org aje" ok selama itu gua tak berapa yakin dgn kata2 member gua,gua anggap itu omongan kosong.sehinggalah bulan lepas gua sendiri alaminya.diceritakan kembali gua malam tu tidak berapa teruja sebab gua dah rasa something untuk perlawanan separuh akhir UCL dimana Real Madrid menanti kunjungan Bayern Munich,gua malas nak tido awal sebab gua takut terbabas...kecuali ade org lafaz syahadah kat telinga gua la.

Game pukul 3.00 pagi,asalnya team gua mendahului,tetapi terikat agregat 3-3,gua ingat kalau tak penalti gua nak adelah sikit masa nak lelapkan jiwa,tapi sampai ke jam 5 pagi game tak tamat,sudahnya team gua kalah,dan gua takde masa utk lelap walaupun seketika.

Ngantuk ni boleh buat kepala pusing,gua keja jugak,gua punch kad,buka FB tgk setan2 lain awal2 dah mengucapkan tahniah atas kekalahan,gua selama ni kalau kalah takdelah rasa hangin,tapi gua rasa dek sebab gua berjaga hanya utk team gua kalah gua rasa dunia ini tidak adil. Natijahnya gua satu hari bad mood giler,gua tak tau adakah kerana team gua kalah? in the end gua teringat kata2 member gua.ok gua admit tak cukup tido memang boleh buat badan berangin...

P.S Adik Khuzz Semangat... lu ingat lu sorang aje boleh taip panjang2 dlm blog?!!!