Friday, April 8, 2011

Lensa DSLR Termahal Dan Terpanjang DiDunia

redit toCanon EF 1200mm f/5.6 L USM


Kalau ke KLCC sekarang mesti anda boleh lihat kelibat manusia-manusia berkamera DSLR. DSLR sudah menjadi hobo kegemaran dikalangan remaja dan young adult dari kelas pertengahan di Malaysia. Semua nak tunjuk skill dan gear yang mahal macam. Well kalau anda seorang peminat DSLR, ini ialah lensa tahap dewa yang boleh membuatkan anda menjadi raja DSLR Malaysia.


setakat nak tengok planet Pluto tak perlu pegi bulan...hahaha!!!


Canon EF 1200 f/5.6 L USM ialah lensa terpanjang yang pernah dibuat oleh Canon. Ia mula dibuat pada tahun 1984 khas untuk sukan Olimpik di Los Angeles. Sejak itu sebanyak 20 lensa besar gedabak ini wujud didunia. That means you are more likely to find a Bugatti Veyron than this uber lens.
How uber? Jika anda menempah lensa ini, anda perlu menanti selama 18 bulan sebelum ianya sampai ke tangan anda. Sebabnya ialah kanta kristal fluorite yang digunakan memerlukan masa setahun untuk membesar ke saiz yang sesuai (kanta fluorite dibuat secara artificial didalam makmal - macam mutiara) . Anda juga perlu membayar USD 120 000 untuk memiliki lensa ini! Shit. Tak cukup dengan harga yang mahal beratnya juga boleh tahan. Setiap unit lensa ini beratnya ialah 16.5 kilogram! 

No comments: