Friday, April 8, 2011

Pesanan Khidmat Masyarakat : Perbezaan Telur Ayam Tiruan

Baru baru ni kecoh pasal telur! ye telur kalau dulu cakap pasal telur lelaki yang paling terasa dan kaum hawa hanya mampu tersengih memikirkan telur lelaki...demm!


tapi sekarang cakap pasal telur kaum hawa pulak paling risau ketika memilih telur...sebab ape? sebab sekarang dah ade telur tiruan! ye! telur tiruan! korang ingat manusia aje ke yang ade tulen dan tiruan?


Ini Bukan Anu Dalam Botol...yang tgh hot kat panggung!
Ini pasal Bahan Kimia Dalam Telor yang buat kita panas punggung!
untuk pengetahuan semua,telur  tiruan ini dah lama dari tahun 2008,cuma baru2 ni memasuki pasaran Malaysia!




ok..ok...aku stop merepek,kita terus menerus kepada telor kita!!! disini aku try cari maklumat bagi mereka yang kecoh lebih tapi malas nak kaji perbezaan antara telur Tulen dan Tiruan




sebelah kiri telur tiruan dan sebelah kanan telur tulen


cara2 membuat telur tiruan


Bahan2nya Calcium Carbonate,starch,resin,gelatin,alum dan lain2 yg aku tak paham barang China


Bahan kuning telur diisi kedalam 2/3 bahan acuan bersama-sama Calcium Chlorida


Cecair ' kuning telur' dimasukkan kedalam cetakan bulat


Lapisan luar kuning telur terbentuk 


Lapisan luar disaluti dengan lilin dan calcium carbonat. Proses ini diulang beberapa kali sehingga lapis luar terbentuk dan menebal


Setelah siap,telur tersebut dikeringkan bagi mengeraskan lapisan luar.


Telur tiruan lebih besar dari biasa,tidak berbau,berkilat dan kasar




So dengan Info ini,aku harap kita semua berhati-hati,ini semua keja peniaga kaum *beep* yang memikirkan keuntungan semata!

No comments: